- BOKS vzw is op veel vlakken actief.
- Bij ons vind je altijd een functie die bij je past.
- Heb je zin om mensen te helpen in je vrije tijd?
- Sta je graag klaar voor anderen?
- Tussen onze talrijke vrijwilligersfuncties zit vast iets dat je aanspreekt !
Vrijwilliger worden
Boks
Stel je kandidaat
Doe je kandidatuur en zend een mailtje naar het contactpunt voor vrijwilligers:
Lut De Baere: lut@boks.be
Bekijk ons huishoudelijk reglement en de afspraken nota
Veel gestelde vragen
Ik wil vrijwilliger worden. Ben ik te jong? Te oud?
Je kunt vrijwilliger worden vanaf 16 jaar. Een functie of een mandaat uitvoeren, kan als je tussen 18 en 90 jaar oud bent.
Waar kan ik aan de slag als vrijwilliger?
BOKS vrijwilligers werken autonoom en vanuit hun thuisbasis. Bij administratieve taken, is het secretariaat de werkplek.
Moet ik een bepaalde opleiding gevolgd hebben of een diploma bezitten om vrijwilliger te worden?
Meestal niet. We zorgen ervoor dat je bij BOKS vzw de gepersonaliseerde opleiding verkrijgt. Welke opleiding dat is, dat hangt van de taak af die je op je wilt nemen.
Moet ik kennis hebben over stofwisselingsziekten om vrijwilliger te worden?
Nee. Er zijn nog heel wat activiteiten waarvoor je je als vrijwilliger kunt inzetten (sociale media beheer, administratieve hulp, organiseren van activiteiten, begeleiden van leden, fondsenwerving, logistieke ondersteuning, praktische hulp (bv. tafels en stoelen klaarzetten).
Moet ik iets betalen om vrijwilliger te worden?
Nee. Als vrijwilliger moet je geen lidgeld betalen. Onkosten die voortvloeien uit je vrijwilligerswerk en die vooraf zijn overeengekomen met de voorzitter worden vergoed.
Hoeveel tijd moet ik als vrijwilliger besteden?
Dat bepaal je zelf. Sommige vrijwilligers zetten zich dagelijks of wekelijks in, anderen zetten zich enkele keren per jaar in. Het hangt ook af van wat je doet. Een vrijwilliger met een verantwoordelijke functie (bestuurder) besteedt meer tijd aan zijn taken dan een vrijwilliger die slechts sporadisch meehelpt (bv bij één activiteit).
Kan ik als vrijwilliger aan de slag zonder mijn werkloosheidsuitkering te verliezen?
Ja. Werken als vrijwilliger heeft geen invloed op je uitkering. BOKS vzw en de RVA sluiten een overeenkomst zodat je als werkloze de toelating verkrijgt. De inzet is beperkt tot 28 uur per week.
Mag ik als bruggepensioneerde vrijwilligerswerk doen?
Wil je als bruggepensioneerde of als individueel vrijgestelde (50+’er die minstens één jaar werkloos is en houder van het formulier C89) vrijwilliger worden? Dan mag je onbeperkt qua tijd vrijwilligerswerk doen.
Een gepensioneerde mag zonder verdere voorwaarden vrijwilliger worden.
Hoe kan ik me registreren als vrijwilliger?
Je meldt je aan bij de voorzitter lut@boks.be en stelt je kandidaat stelt als vrijwilliger. De voorzitter zal je dan uitnodigen voor een gesprek, waarin je je kandidatuur kan toelichten en een gepaste taak voor je kan gevonden worden.
Worden vrijwilligers betaald voor hun inzet?
Nee. Vrijwilliger zijn betekent dat je uit vrije wil een deel van je vrije tijd afstaat om anderen te helpen. Natuurlijk krijg je daarvoor iets terug in de vorm van een eventuele opleiding, erkenning, sociale contacten… Vrijwilligerswerk brengt soms kosten met zich mee, en mits die vooraf werden afgesproken, worden die ook vergoed.
Ben ik verzekerd tijdens mijn vrijwilligerswerk?
BOKS vzw heeft een uitgebreide verzekeringspolis die onder meer lichamelijke ongevallen van de vrijwilliger, schade aan eigen materiaal, schade bij een auto-ongeval, enz. dekt.
Moet ik een uniform dragen als ik vrijwilliger word?
Om herkenbaar te zijn, dragen vrijwilligers met bepaalde taken een badge en/of polo.